Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα - συνταγές μαγειρικής - πίτες

Η πιο νόστιμη συνταγή για την παραδοσιακή ελληνική σπανακόπιτα!

  • Κατηγορία: Μεζέδες
  • Σερβίρει 8
  • Average: 3.7 (18 votes)

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι (το πλένουμε και κόβουμε τα κοτσάνια)
  • 200 γρ. κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 200 γρ. φέτα
  • 4 κ. σούπας λάδι
  • 60 γρ. άνηθο
  • 1 κ. γλυκού αλάτι (θαλασσινό φρεσκοτριμμένο)
  • 1⁄2 κ. γλυκού πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 5 φαρδιά κομμάτια φύλλο
  • 2 αυγά

Εκτέλεση συνταγής

  1. 1. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές σούπας λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το νωπό σπανάκι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά του. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μεταφέρουμε το σπανάκι σε σανίδα κοπής, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μπολ.
  2. 2. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, και τον αναμιγνύουμε προσεχτικά με το τυρί και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  3. 3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί (28 - 30 εκ. διάμετρο) με το υπόλοιπο λάδι. Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα. Προσεχτικά, ξεδιπλώνουμε το φύλλο, βάζουμε τα φύλλα σε μια επιφάνεια, και τα σκεπάζουμε με νωπό πανί. Βγάζουμε ένα κάθε φορά και κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα ενώ δουλεύουμε την πίτα.
  4. 4. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ'εξω. Κατόπιν, το αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου και γάλακτος.
  5. 5. Κόβουμε το δεύτερο και τρίτο φύλλο στη μέση. Τα στρώνουμε στο ταψί, το ένα προς τη δεξιά μεριά, και το άλλο προς την αριστερή, αφήνοντας τις άκρες πάλι να κρέμονται απ'εξω. Βάζουμε το σπανάκι και το πατάμε λίγο να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
  6. 6. Κόβουμε στη μέση τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο και γάλα. Αλείφουμε και τις άκρες που εξέχουν, και τις διπλώνουμε μέσα στη πίτα.
  7. 7. Χαράζουμε τα επάνω στρώματα φύλλου και τα χωρίζουμε σε τέταρτα. Ψήνουμε την πίτα στο κέντρο του φούρνου για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε μέχρι τη βάση και τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
  8. 8. Καλή μας όρεξη!

Σημειώσεις συνταγής

Πηγή : Χριστίνα Λικίδη, `Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα'


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα