Μελομακάρονα παραδοσιακά
Μελομακάρονα παραδοσιακά και πετυχημένα. Χριστουγεννιάτικη συνταγή που γίνεται ανάρπαστη στις γιορτές, από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 9 φλιτζάνια αλεύρι (Allatini)
- 1 κ. γλυκού baking powder
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το μείγμα, 1 για το σιρόπι)
- 1 κ. γλυκού σόδα
- 2 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα και τον χυμό του)
- 1 λεμόνι (σκέτο ξύσμα)
- 1 κ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
- 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
- 1/2 κούπα κονιάκ
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι μέλι
Εκτέλεση συνταγής
- Ξεκινάμε την προετοιμασία του σιροπιού μας αρχικά ώστε να κρυώσει μέχρι να είναι ώρα να μελώσουμε τα μελομακάρονα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι μέλι και ένα ποτήρι νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σιρόπι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφού έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να έχουμε έτοιμες τις πρώτες ύλες μας ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το baking powder.
- Σε ένα άλλο βαθύ μπολ (κατά προτίμηση του μίξερ) ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα εκεί όλα τα υγρά του μίγματος (χυμό πορτοκάλι, κονιάκ που έχει αραιωθεί με σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού- λεμονιού, κανέλα, γαρύφαλλο) και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ.
- Όταν το υγρό ομογενοποιηθεί όσο γίνεται, αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (με το baking) ανακατεύοντας παράλληλα με ένα κουτάλι καλά.
- Όσο ρίχνουμε τόσο αρχίζει το μείγμα να στερεοποιείται ώστε καταλήγει στην υφή ζυμαριού.
- Το επόμενο βήμα είναι να λαδώσουμε το ταψί μας και να προθερμάνουμε το φούρνο στους 170.
- Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε σχήματα της αρεσκείας μας (μακρόστενα, στρογγυλά, γιορτινά σχήματα) και τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί.
- ΠΡΟΣΟΧΗ να έχουν απόσταση μεταξύ τους και προπάντων το μέγεθός τους να μην είναι πολύ μεγάλο.
- Παίρνουν αρκετά στο ψήσιμο!!!!
- Τοποθετούμε τη φουρνιά μας για ψήσιμο στους 170 στη μέση και για μισή περίπου ώρα.
- Λογικά η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 3 φουρνιές.
- Την κάθε φουρνιά όσο την μελώνουμε όσο είναι ζεστή.
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και το γυρνάμε μέχρι να μελό καλά.
- Μετά στραγγίζουμε ελαφρά με ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
- Εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!!!!
Σημειώσεις συνταγής
Πηγή : γιαγιά Αθανασία <3