Νηστίσιμα φαγητά

Νηστίσιμα φαγητά - συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής

Πλησιάζουμε σύντομα   την περίοδο της Σαρακοστής και η νηστεία την οποία επιβάλλει η θρησκευτική μας παράδοση είναι η μεγαλύτερη του έτους αφού φτάνει τις 48 ημέρες.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αν κι εφόσον τηρούμε τις παραδόσεις και θέλουμε να νηστέψουμε πρέπει να αποφύγουμε  το κρέας, τα αβγά, το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και τα τυροκομικά προϊόντα, ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα, που πρόκειται να κοινωνήσουμε κατά κανόνα νηστεύουμε και το λάδι.

Επιτρέπεται ωστόσο να τρώμε  όσπρια,  ψωμί, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, θαλασσινά και νηστίσιμα  επιδόρπια, όπως είναι τα καλτσούνια και ο χαλβάς.

Στην διάρκεια της νηστείας συνιστάται να συνοδεύουμε το φαγητό σας με λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο που  είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Άλλωστε όλες οι πρόσφατες διατροφικές έρευνες φανερώνουν ότι η  εγκρατής κατανάλωση κρασιού (μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες)συμβάλλει στην μακροζωϊα και την ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η μνήμη.

Επίσης, ενδείκνυται και η με μέτρο κατανάλωση μπίρας, η οποία αποτελεί εναλλακτική  πηγή των  βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε περιόδους που το καθημερινό μενού δεν περιλαμβάνει παραδοσιακές πηγές όπως είναι το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.

Δείτε και νηστίσιμά φαγητά ή όλες τις νηστίσιμες συνταγές

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα