Λαχανοντολμάδες
Λαχανοντολμάδες, μια συνταγή κατευθείαν από το παραδοσιακό βιβλίο της γιαγιάς που ξυπνάει μνήμες.
Υλικά
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 λάχανο μέτριο
- 3/4 του φλιτζανιού ρύζι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα.
- Προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε.
- Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρυπά κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου.
- Βάζουμε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- 'Όταν κρυώσει βγάζουμε ένα - ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κόβουμε μισά.
- Κρατάμε τα σκληρά μέρη για αργότερα.
- Παίρνουμε ένα - ένα φύλλο, του βάζουμε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγουμε.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνουμε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχατε κρατήσει.
- Τοποθετούμε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση.
- Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν
- Προσέχουμε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί.
- Εάν δεν έχουμε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσουμε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
- Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή
- κατσαρόλα.
- Διατηρούμε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο.
- Προσθέτουμε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή.
- Αυγολέμονο :
- Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
- Περιχύνουμε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες.
- Καλή όρεξη!