Συμβουλές για ψήσιμο στα κάρβουνα

Συμβουλές για ψήσιμο στα κάρβουνα

Το ψητό στα κάρβουνα έχει άλλη χάρη γιαυτό σας ετοιμάσαμε μια λίστα με μικρά μυστικά για τους επίδοξους ψήστες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αποθηκεύουμε τα κάρβουνα πάντα σε στεγνό μέρος. Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για αρκετό καιρό τα κλείνουμε σε επιπλέον πλαστική σακούλα για να μήν πάρουνε υγρασία.

Διαλέγουμε ένα μέρος για την ψησταριά ώστε με τον αέρα ο καπνός να μην πηγαίνει προς τους καλεσμένους μας.

Αν τα εδέσματα που θα ψήσετε είναι σε μικρά κομμάτια τα περνάμε σε καλαμάκια για να τα βάλουμε πάνω στη σχάρα.

Έχουμε έτοιμα σε έναν δίσκο όλα όσα πρόκειται να μας χρειαστούν. Τσιμπίδες, σάλτσες, μπαχαρικά, λεμόνοκουπες,πινελακια και ελαιόλαδο.

Βάζουμε την σχάρα στη φωτιά και αφού κάψει καλά την περνάμε διεξοδικά με λεμονόκουπες.

Προσέχουμε πάντα την φωτιά και δεν την αφήνουμε ποτέ χώρις επίβλεψη ενήλικα.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα.
1)Στον πρώτο που είναι και ο πιο συνηθισμένος ψήνουμε ακριβώς πάνω από από τα κάρβουνα. Τον χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε επίπεδες τροφές όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.

2)Στον δεύτερο έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Με αυτόν τον τρόπο ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λυώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα.
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο.

Κατα το ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση "άλλον αέρα" ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ' τη φωτιά.

Πολύ ωραία γευση δίνουν επισης οι κληματσίδες ( ξεραμένες βέργες απο αμπέλια ) και οι ελιές και οι αμυγδαλίες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οταν τοποθετουμε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ τους για να πετύχουμε ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.

Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.

Για να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάζουμε τη σχάρα ή σκορπίζουμε τα κάρβουνα.

Προτιμάμε να ψήνουμε ευλογες ποσότητες κρέατος. Τα ψημένα κρέατα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα