Σάμαλι
Το σάμαλι είναι παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό από την Πόλη και συνοδεύεται εξαίσια με εκμεκ καϊμάκι. Πολύ εύκολη και πετυχημένη συνταγή.
Υλικά
- 1 1/2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι (ή 500ml) αγελάδος
- 2 κ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλυκού κοφτή κοπανισμένη μαστίχα Χίου
- Για το σιρόπι:
- 1 1/2 φλ. νερό
- 2 1/2 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
- Το μυστικό στο σάμαλι , είναι ότι δεν λερώνουμε καθόλου σκεύη!
- Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά να γίνουν μια όμορφη μάζα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Χαράζουμε διαγώνια όσο είναι ακόμα ζεστό, βουτώντας το μαχαίρι στο σιρόπι για να μην χαλάσει η φόρμα του.
- Για το σιρόπιασμα ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το σάμαλι σιροπιάζουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Σημειώσεις συνταγής
Αν θέλουμε το σάμαλι να έχει την γυαλάδα που βλέπουμε στα ζαχαροπλαστεία πριν το σιροπιάσουμε το περνάμε με ένα πινελάκι με βούτυρο λιωμένο.