Πίτα με σπανάκι, πράσο και μυρωδικά
Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή στην κατηγορία πίτες με σπανάκι και χορταρικά, όπως πράσο, σέσκουλα, τσουκνίδες, καυκαλήθρες. Ωστόσο, είναι μια διαφορετική πρόταση καθώς αναμιγνύονται χόρτα με αλεύρι όχι φτιάχνοντας το κλασικό ζυμάρι. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας την ονομάζουν πισπιλίτα!
- Κατηγορία: Παραδοσιακές
- Σερβίρει 10
- Εύκολο
Υλικά
- 1 κιλό καλαμποκάλευρο
- 1 κιλό χόρτα διάφορα ψιλοκομμένα
- (καυκαλήθρες, σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, τσουκνίδες)
- 3-4 πράσα ψιλοκομμένα
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
- 1/3 ποτηριού βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Τρίβουμε με τις παλάμες μας τα χόρτα (σπανάκι, πράσο, σέσκουλα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες) με αλάτι, τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον τραχανά και τη φέτα και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα καλαμποκάλευρου μέχρι να σκεπαστεί καλά.
- Στρώνουμε τα χόρτα (σπανάκι, πράσο, σέσκουλα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες) ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα χόρτα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ταψί για 2 ώρες πριν το ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.