Υπερτροφές. Διατροφική μόδα ή λέξη με πραγματική ουσία?
Υπερτροφές ή superfoods αγγλιστί είναι οι τροφές με υψηλή διατροφική αξία άλλα με χαμηλές θερμίδες.
Οι υπερτροφές είναι ιδανικές για την διατήρηση ή και απώλεια βάρους, προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες, βελτιώνουν την αντοχή - ευεξία και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Οι δέκα πιο γνωστές υπερτροφές είναι οι εξής :
1. Ξηροί καρποί : καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους.
2. Φρούτα : ρόδι, αβοκάντο, μούρα, μύρτιλο,ιπποφαές, κράνμπερι, ακάι, βατόμουρα, σμέουρα, μαστίχα και το γκότζι μπέρι.
3. Όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια.
4. Παράγωγα καρπών όπως το σοκολάτα">κακάο και μαύρη σοκολάτα.
5.Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.
6. Προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός, το κερί, το μέλι και η πρόπολη.
7. Ορισμένα βότανα όπως το ginkgo biloba και το τζίντζερ.
8. Μπαχαρικά όπως το σαφράν.
9. Δημητριακά και σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος, η ζέα, η κινόα, το chia.
10. Κάποια φύκια όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα.