Το μαχλέπι

συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής- www.sidages.gr

Το μαχλέπι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπαχαρικό που το άρωμα του θα σας φανεί σίγουρα οικείο, καθώς είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά που βάζουμε στη ζύμη των τσουρεκιών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικρά σπόρια που βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια ενός είδους αγριοκέρασιας (Prunus mahaleb) που φυτρώνει στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν. Εχει ένα πολύ ευχάριστο άρωμα που θυμίζει συνδυασμό από πικραμύγδαλο και κεράσι. Χάνεται όμως γρήγορα, γι' αυτό και πρέπει να συντηρείται αεροστεγώς κλεισμένο σε βάζο και σε δροσερό περιβάλλον. Επίσης, είναι από τα μπαχαρικά που επιβάλλεται να τα συντηρούμε ολόκληρα και να τα τρίβουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αρωματοποιία και ως συστατικό για την παρασκευή φαρμάκων, ενώ στη Αίγυπτο το κάνουνε παστέλι με μέλι και καρύδια για επιδόρπιο.

Με το μαχλέπι αρωματίζουν ψωμί, γλυκά και άλλες παρασκευές της αρτοποιίας στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής.  Είναι δυνατό μπαχαρικό με γεύση που θυμίζει κεράσι και πικραμύγδαλο, γι' αυτό ελάχιστα τριμμένα σποράκια είναι αρκετή ποσότητα για 1 κιλό ζύμης, θέλει προσοχή γιατί σε μεγαλύτερη ποσότητα αφήνει μια πικρή επίγευση.

Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ σε ζύμες κάθε είδους, κουλουράκια, κέικ, ψωμιά και ακόμη σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι και ξερά φρούτα σε
κάθε μορφή, σε κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα. Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ με γαρίφαλα και κανέλα. Είναι πολύ ταιριαστό επίσης με ξηρούς καρπούς -κυρίως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, με το ροδόνερο και με φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκα.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα