Ελβετικά σοκολατάκια με γεύση καφέ
Τα σοκολατάκια με γεύση καφέ είναι μια Ελβετική λιχουδιά που γίνετε ανάρπαστη από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 15%
- 1/4 κούπας ζεστό καφέ espresso
- 1/4 κούπας λικέρ καφέ
- 820 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο)
- σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα να βράσει.
- Σβήστε τη φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, τον εσπρέσσο και το λικέρ (εναλλακτικά μπορεί να μπει κάτι άλλο ανάλογα με τη γεύση που θέλετε- το γράφουμε στις σημειώσεις της συνταγής).
- Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές το υλικό σοκολάτας.
- Ρίξτε στο μπολ του μίξερ την σοκολάτα και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, περίπου 2 ώρες.
- Οι Ελβετοί προσθέτουν και κάτι άλλο στη διαδικασία. Κτυπούν την κρύα σοκολάτα με το σύρμα του μίξερ (τα χτυπητήρια) για 1 λεπτό.
- Έτσι αφρατεύει το μείγμα και αλλάζει χρώμα, γίνεται ανοικτό καφέ.
- Στρώστε ένα ταψί τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, με μεμβράνη και ρίξτε το μείγμα.
- Χτυπήστε ελαφρά το ταψί στον πάγκο "να καθίσει" το μίγμα, απλώστε πάνω του ένα κομμάτι μεμβράνη και στρώστε με τα χέρια σας την επιφάνεια.
- Βάλτε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες.
- Θα το καταλάβετε πιάνοντας με το δάχτυλό σας ότι έχει σφίξει.
- Μεταφέρετε την πλάκα στον πάγκο.
- Αφαιρέστε τη μεμβράνη στην πάνω πλευρά.
- Πασπαλίστε με τα χέρια σας όλη την επιφάνεια με κακάο.
- Τουμπάρετε την και αφαιρέστε τη μεμβράνη της κάτω πλευράς.
- Ξαναπασπαλίστε.
- Τώρα έχετε μια πλάκα σοκολάτας πασπαλισμένη στο κακάο, η οποία δεν κολλά στον πάγκο (ή σε ξύλο κοπής).
- Κόψτε σε λωρίδες, πασπαλίζοντας κάθε μια με κακάο από όλες τις πλευρές.
- Στοιχίστε τις και κόψτε κύβους.
- Χρησιμοποιείστε ή μαχαίρι με μακριά λαβή ή τη ρόδα της πίτσας.
- Ένα - ένα κυλάτε τα σοκολατάκιασε μπολ με σκόνη κακάο, τα τινάζετε και τα βάζετε στην πιατέλα.
- Διατηρούνται 2 εβδομάδες στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένα να μην απορροφήσουν μυρωδιές.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε τα σοκολατάκια, ξαναβουτήξτε τα σε κακάο γιατί θα έχουν σίγουρα υγρανθεί.
Σημειώσεις συνταγής
Είναι απαλά σαν μους.
Ανάλογα με τη γεύση, διαλέξτε και το λικέρ : λικέρ πορτοκαλιού, λιμοντσέλο, φουντούκι, τεντούρα, καρύδι ή
και ρούμι, ουϊσκι, γλυκό μοσχάτο κλπ