Απαγόρευση καπνίσματος

Απαγόρευση καπνίσματος - συνταγές μαγειρικής

Με πολλές ευχές και κάποιες δικαιολογημένες επιφυλάξεις από τους μη καπνιστές και με γκρίνια από τους καπνιστές, ξεκινά σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αν και όλα δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όλοι κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν αυτή η φορά θα είναι οριστική. Επτά υπουργοί Υγείας προσπάθησαν

Άλλωστε, η ίδια η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην πρόσφατη συνέντευξη μιλώντας για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σημείωσε πως «υπάρχει μια μακρά πορεία 40 ετών πίσω μας, έχουν γίνει βήματα και προεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια ιστορική στιγμή, γυρίζουμε σελίδα, και είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Απόστολο Δοξιάδη, το Γιώργο Γεννηματά, το Δημήτρη Κρεμαστινό, τον Κώστα Γείτονα, τον Κώστα Στεφανή, τον Έκτορα Νασιώκα, και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον προτελευταίο νόμο. Με κάθε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας, μπήκε ένα λιθάρι σ’ αυτό το δρόμο που μας φτάνει σήμερα να πούμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε ολική απαγόρευση».

Από σήμερα, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα. Απαγορεύεται να υπάρχουν, ενώ επιβάλλονται και οι σχετικές απαγορευτικές πινακίδες.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου εκεί υπάρχουν και οι πιο έντονες αντιδράσεις, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε ανοικτούς χώρους και ανοικτός χώρος είναι εκείνος που έχει δύο πλευρές του ανοικτές. Όσοι δηλαδή έχουν ανοικτή μόνο την πρόσοψη του καταστήματος, υπάγονται στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι ελεγκτές, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν πάρει θα περιοριστούν τον πρώτο μήνα σε συστάσεις, στη συνέχεια σε επιπλήξεις και μετά στην επιβολή προστίμων, ειδικά σε όσους έχουν κάνει ήδη μία ή δύο επιπλήξεις.

Από σήμερα λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα παρέχει πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ από τον Οκτώβριο θα δέχεται και καταγγελίες για παραβάτες.

Πηγή: Απαγόρευση καπνίσματος: Η 7η προσπάθεια θα είναι οριστική;

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα