Panettone από το Μιλάνο

Panettone από το Μιλάνο

Σας παρουσιάζουμε μια αυθεντική ιταλική και χριστουγεννιάτικη συνταγή για ένα γλυκό που είναι ανάμεσα σε κέικ, τσουρέκι, βασιλόπιτα και μαλακό ψωμί. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να το σερβίρετε ως επιδόρπιο μαζί με ένα ποτήρι σαμπάνια!

  • Κατηγορία: Κέικ
  • Σερβίρει 12
  • Average: 4.2 (40 votes)

Υλικά

  • 700 γραμμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 10 γραμμ. μαγιά
  • 180 γραμμ. ζάχαρη
  • 60 γραμμ. νερό
  • 4 κρόκοι αυγού
  • 170 γραμμ. βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 5 γραμμ. αλάτι
  • 2 γραμμ. βανίλλια
  • 150 γραμμ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 100 γραμμ. πορτοκάλι ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμ. μοσχολέμονο ψιλοκομμένο
  • Για το γλάσο:
  • 50 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 50 γραμμ. βερίκοκα ξερά
  • 20 γραμμ. μέλι
  • 20 γραμμ. ζάχαρη
  • 30 γραμμ. αλεύρι
  • 10 γρ. σιμιγδάλι
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 20 γραμμ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ανακατεύουμε στο μίξερ 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 20 γραμμάρια νερό για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί μέχρι να γίνει τριπλάσια σε όγκο.
  2. Προσθέτουμε 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη και 20 γραμμάρια νερό μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Πάλι αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας αυτή τη φορά 100 γραμμάρια αλεύρι, 4 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 1 κρόκο και 20 γραμμάρια νερό. 'Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα αφήνουμε να τριπλασιαστεί η ζύμη.
  4. Προσθέτουμε ξαναζυμώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο και τη βανίλια.
  5. 'Όταν το ζυμάρι γίνει ελαστικό προσθέτουμε τις σουλτανίνες, το πορτοκάλι και το μοσχολέμονο.
  6. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε δύο σκεύη. Σκεπάζουμε με ένα πανί ή με μια μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  7. Στη συνέχεια πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθετούμε σε φόρμες για panettone. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε μέχρι η ζύμη να αγγίξει το χείλος της φόρμας.
  8. Απλώνουμε λίγο από το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει και αμύγδαλο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά περίπου.
  9. Μετά το ψήσιμο θα έχει αποκτήσει 3 με 4 φορές τον όγκο του. Το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 10 περίπου ώρες και το καταναλώνουμε μετά από 1 μέρα το πολύ.
  10. Εκτέλεση για το γλάσο:
  11. Αλέθουμε σε μπλέντερ τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι. Βάζουμε στο μίξερ το μείγμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.

Σημειώσεις συνταγής

Μπορούμε πάνω από το pannetonne να απλώσουμε μαρμελάδα φράουλα ή ζάχαρη άχνη. Το γλυκό μας μπορεί να διατηρηθεί για 25 ημέρες.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα