Πηχτή - Ζελατίνα χοιρινού παραδοσιακή
Πηχτή ή τσιλαδιά στην Κρήτη ή ζηλαδιά στην Θεσσαλία ή ζαλατίνα στην Κύπρο, είναι το έδεσμα εκείνο που τρώγεται κρύο και παρασκευάζεται από το κεφάλι και τα ποδαράκια του χοίρου, προαιρετικά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο κρέας.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό
- 2 κ.σ ξύδι
- 1 λεμόνι
- 3 κρεμμύδια
- 4 καρότα
- 1⁄2 ματσάκι σέλινο
- 2 αυγά (βραστά)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 καρφάκια γαρύφαλλο
- 2 φλ. κρασί
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να πάρει βράση.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες περίπου.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα μπαχαρικά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
- Βγάζουμε το κρέας, σουρώνουμε το ζουμί και ξαναβράζουμε το κρέας για μισή ώρα.
- Βγάζουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς ρίχνουμε το ξύδι και το λεμόνι.
- Σε μία φόρμα στρώνουμε τα λαχανικά και τα αυγά στα πλαϊνά.
- Ρίχνουμε προσεχτικά το κρέας με το ζουμί.
- Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο και μόλις πήξει την βουτάμε στιγμιαία σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε.
- Καλή μας όρεξη!
Σημειώσεις συνταγής
Χειμερινή συνταγή για να κρατιόμαστε ζεστοί. Συνοδεύουμε με λευκό κρασί ή μια καλή τσικουδιά!