Μουσακάς

Μουσακάς

Ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι ο μουσακάς. Δε χρειάζεται να πάτε σε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι. Τώρα μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό πεντανόστιμο μουσακά!

  • Κατηγορία: Παραδοσιακές
  • Σερβίρει 8
  • Average: 4.5 (15 votes)

Υλικά

  • 6 μεγάλες πατάτες
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι (ή άλλο της αρεσκείας μας)
  • Για τον κιμά:
  • 500γρ. κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 1 κ. γλυκού τοματοπελτέ
  • 200ml λευκό κρασί
  • 2 κ. σούπας βούτυρο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 5 κ. σούπας αλεύρι
  • 4 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1lt γάλα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πρώτα ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά μας. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο και το βούτυρο το ψιλοκομμένο μας κρεμμυδάκι και το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να μη σβωλιάσει, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Χαμηλώνουμε κάπως τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, το αραιωμένο σε νερό πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για μισή περίπου ώρα.
  4. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας. Πλένουμε, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες μας και στη συνέχεια αν δούμε ότι έχουν σποράκια τις ξεπικρίζουμε, τις ξαναπλένουμε και τις ξανασκουπίζουμε. Ακολούθως κόβουμε σε λωρίδες κατά μήκος (μετρίου πάχους).
  5. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες μας. Αφού τις πλύνουμε και τις καθαρίσουμε τις κόβουμε σε μεγάλες λωρίδες ίδιου πάχους με τις μελιτζάνες. Ζεσταίνουμε λάδι στο τηγάνι μας και ξεκινάμε το τηγάνισμά τους. Πρώτα κάνουμε τις πατάτες και μετά τις τοποθετούμε σε πιάτο ή πιατέλα με απορροφητικό χαρτί ώστε να ρουφήξει το περισσότερο λάδι τους. Το ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες.
  6. Τέλος, μας έχει μείνει η μπεσαμέλ για την οποία υπάρχουν αρκετοί τρόποι παρασκευής ανάλογα με τα γούστα μας μπεσαμέλ ή μπεσαμέλ ελαφριά.
  7. Έχουμε τελειώσει με την προετοιμασία των υλικών του μουσακά και προχωράμε στο τελικό στάδιο.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Πασπαλίζουμε το πυρέξ με τριμμένη φρυγανιά και τυρί τριμμένο.
  9. Απλώνουμε κατά μήκος τις πατάτες μας και αλατοπιπερώνουμε καλά, μετά ακολουθεί ένα στρώμα μελιτζάνες και ένα στρώμα κιμά. Πασπαλίζουμε από πάνω τριμμένο τυρί.
  10. Συνεχίζουμε πάλι ένα στρώμα πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, μετά τις μελιτζάνες και τέλος τον κιμάς μας. Ρίχνουμε τριμμένο τυρί και από πάνω απλώνουμε για τελείωμα τη μπεσαμέλ.
  11. Αν είναι του γούστου μας ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τριμμένη φρυγανιά.
  12. Ψήνουμε για 50 λεπτά της ώρας στους 180 C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.
  13. Τέλος, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το μουσακά να σταθεί για 30 λεπτά.
  14. Έτοιμος ο μουσακάς για σερβίρισμα! Καλή σας όρεξη!

Σημειώσεις συνταγής

Ανάλογα με το πόσο ελαφρύ ή βαρύ θέλετε να τον κάνετε, μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες από βούτυρο, ελαιόλαδο στον κιμά και στις τηγανητές μελιτζάνες και πατάτες αλλά και στο τυρί που θα ρίξετε στη μπεσαμέλ αλλά και σε ολόκληρο το μουσακά.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα