Προφιτερόλ
Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για το αγαπημένο σε όλους μας προφιτερόλ! Δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο όσο νομίζαμε!
Υλικά
- Ζύμη για σού:
- 150 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
- 2 μέτρια αυγά και 1 κροκάδι
- 250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
- ελάχιστο αλάτι
- Κρέμα πατισιέρ:
- 500 ml γάλα
- 4-5 κρόκους αβγών
- 80 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. κορν φλάουερ
- 1 βανίλια
- ελάχιστο αλάτι
- Για τη σως σοκολάτας:
- 250 γρ. κουβερτούρα (>60% κακάο)
- 150 ml γάλα
- 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα σού:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βούτυρου, αφήνουμε να λιώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα. Θα δούμε ότι αρχίζει να σχηματίζεται μιά μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.
- Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα ώσπου να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.
- Μόλις αρχίσει να κολλάει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε το ένα αυγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη.
- Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο που να στέκεται στο δάχτυλο.
- Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε ελαφρά.
- Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με χοντρή μύτη και σχηματίζουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε τα σου σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200C μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-6 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ (σημαίνει ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του).
- Μόλις τα βγάλουμε, τα αφήνουμε κάπου να κρυώσουν τελείως.
- Για την κρέμα πατισιέρ:
- Για να φτιάξουμε την κρέμα πατισιέρ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη βανίλια. Πριν πάρει βράση, το απομακρύνουμε από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα των αυγών να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
- Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την κρέμα.
- Βάζουμε στη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Αν δούμε και σχηματίζεται κρούστα, περνάμε με λίγο βούτυρο από πάνω.
- Χρησιμοποιούμε την κρέμα όταν έχει κρυώσει αρκετά.
- Αφού κρυώσουν και τα σού και η κρέμα ζαχαροπλαστικής τότε αρχίζουμε να τα γεμίζουμε. Κάνουμε μια μικρή τρυπίτσα σε κάθε σου και μετά το γεμίζουμε με κορνέ (λεπτή μύτη) με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο τελικό στάδιο, να φτιάξουμε τη σως σοκολάτας που θα περιχύσει τα σουδάκια μας και θα μας δώσει ένα τέλειο προφιτερόλ!
- Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- Για να φτιάξουμε τη σως σοκολάτας, κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη ζεσταίνουμε μαζί με το γάλα σε μπεν μαρί.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει μιά λεία σάλτσα.
- Σερβίρουμε 3 με 4 μπαλάκια σε κάθε μπωλ και περιχύνουμε με τη σως σοκολάτας σε χλιαρή θερμοκρασία! Καλή σας απόλαυση!
Σημειώσεις συνταγής
Μπορούμε να βάλουμε σε μια μεγάλη πιατέλα όλα τα σου και να περιχύσουμε όλη τη σως σοκολάτας (απλά ίσως πανιάσουν λίγο) και να διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Επίσης, εναλλακτικά και αν μας είναι πιο εύκολο, αντί για την κρέμα πατισιέρ, μπορούμε να γεμίσουμε τα μπαλάκια με σαντιγύ.
Επίσης, σαντιγύ μπορεί να μπει ως topping πάνω από το προφιτερόλ κατά το σερβίρισμα!