Κέικ αμυγδάλου
Το ρολό κέικ αμυγδάλου έχει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των κέικ, τόσο για την ξεχωριστή του γεύση αλλά και την όμορφη παρουσίαση!
Υλικά
- 8 αυγά
- 2 κ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, πολύ καλά αλεσμένα
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Γέμιση
- 1 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
- 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160° C περίπου.
- Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπήστε τους κρόκους έως ότου αφρατέψουν και στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά τα αμύγδαλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χτυπήστε ξεχωριστά τα ασπράδια έως ότου γίνουν μαρέγκα, προσέχοντας να μη στεγνώσουν, και αναμείξτε προσεκτικά το εκχύλισμα βανίλιας.
- Προσθέστε το μείγμα των κρόκων στα ασπράδια, ανακατεύοντας με ήπιες κινήσεις.
- Βουτυρώστε ένα σκεύος ψησίματος και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε το αλουμινόχαρτο να προεξέχει των άκρων του σκεύους.
- Βουτυρώστε καλά το αλουμινόχαρτο.
- Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος, απλώστε το ομοιόμορφα, και ψήστε για 15 λεπτά.
- Μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο, αναποδογυρίστε το σκεύος σε λαδόκολλα ή μια καθαρή πετσέτα την οποία θα έχετε πασπαλίσει με σκόνη αμυγδάλου.
- Χαλαρώστε τις άκρες του αλουμινόχαρτου και αφαιρέστε το πολύ προσεκτικά, προσέχοντας να μη σπάσετε την επιφάνεια του ρολού.
- Αναμείξτε τα υλικά της γέμισης, προσθέτοντας υποκατάστατο ζάχαρης ανάλογα με το πόσο γλυκό επιθυμείτε να είναι το μείγμα.
- Απλώστε τη γέμιση επάνω στο κέικ πολύ προσεκτικά ώστε να μην το σπάσετε.
- Κάντε το κέικ ρολό τυλίγοντας με ήπιες κινήσεις και σερβίρετε όταν θα έχει ελαφρώς κρυώσει.