Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας με περγαμόντο από τη Βαρβάρα Ταβλαρίδου
Ο παραδοσιακός χαλβάς για την Καθαρά Δευτέρα με περγαμόντο.
Υλικά
- 3/4 του ποτηριού σπορέλαιο
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα περγαμόντο
- ή άλλη μαρμελάδα όπως πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- φλούδα από πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει λίγο και μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
- Μετά ρίχνω μέσα το ξύσμα και τα κομματάκια περγαμόντου ή μαρμελάδας πορτοκαλιού.
- Σε άλλο κατσαρολάκι έχουμε φτιάξει προηγουμένως το σιρόπι με τη ζάχαρη,το νερό,το χυμό πορτοκάλι,το ξύλο κανέλας και τις φλούδες.
- Όταν βράσει το σιρόπι και λιώσει η ζάχαρη, αφαιρώ τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες και ρίχνω το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι και το αφήνω να απορροφηθεί.
- Μετά από μια ώρα το τοποθετώ μέσα σε φόρμα και το βάζω στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
- Αργότερα το ξεφορμάρω και στολίζω με σκόνη κανέλα, μαύρη ζάχαρη, φλούδες πορτοκαλιού-λεμονιού και περγαμόντο ή γλασαρισμένα πορτοκάλια.
- Σημείωση.. για να γλασάρω πορτοκάλια ή λεμόνια, παίρνω τις φλούδες και τις κυλάω μέσα σε ζάχαρη που έχω λιώσει σε ένα τηγάνι.. δεν αφήνω πολύ τη ζάχαρη γιατί μετά θα γίνει καραμέλα.
- Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή...
Σημειώσεις συνταγής
Η Καθαρά Δευτέρα απαιτεί ένα γλυκό-γλυκό αλλά νηστίσιμο και απολαυστικό.
Έφτιαξα λοιπόν μια παραλλαγή του Χαλβά της Πόντιας Γιαγιάς μου προσθέτοντας μια νότα Κερκυραϊκού περγαμόντου-του τόπου διαμονής μου και εν μέρει καταγωγής μου-..απόλαυση...........