Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι
- 2 κιλά γραμμάρια μυζήθρα
- 10 αυγά
- 2 κουταλιά αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 165 γραμμάρια μαγιά
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
- 1 1/2 χαρτάκι μαστίχα
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο γάλα όταν αυτό γίνει χλιαρό.
- Ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε τα αυγά το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο το μείγμα σε χλιαρό μέρος μέχρι να "φουσκώσει", περίπου 1 1/2 ώρα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε τετράγωνα και βάζουμε στη μέση του καθενός δύο κουταλάκια μυζήθρα.
- Βάζουμε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με αυγό.
- Ψήνουμε επί 30 λεπτά στους 170 C.
- Όταν κρυώσουν τους προσθέτουμε από πάνω κανέλα η σουσάμι.
- Καλή όρεξη!
Η συνταγή Καλτσούνια κρητικά μαγειρεύτηκε απο : σεφ στις 2011-02-03 00:40