Παστίτσιο
Το παστίτσιο είναι κλασσική αξία για εμάς τους Έλληνες και εδώ θα βρείτε πως να φτιάξετε πετυχημένο παστίτσιο!
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα (χοντρά)
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (διπλά περασμένος)
- 2 κουτιά ντοματάκια
- 2 κρεμμύδια
- 150 γρ. κεφαλοτύρι
- 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
- 7-9 κ. σούπας αλεύρι
- φρυγανιά τριμμένη
- μοσχοκάρυδο
- κανέλα τριμμένη
- γαρίφαλο τριμμένο
- 4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- 6-7 κουταλιές φυτίνη (ή βούτυρο)
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μικρή κατσαρολίτσα καίμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας που τα έχουμε ήδη τρίψει στον τρίφτη, και στη συνέχεια σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε γαρίφαλο και κανέλα για να αρωματίσουμε το παστίτσιο, αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, 1 ποτήρι νερό και τον μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 1/2 περίπου ώρα με 40 λεπτά
- (Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν σωθεί τα πολλά υγρά αλλά και ότι είναι εντάξει από αλάτι).
- Εντωμεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια μας σε αλατισμένο νερό και δυνατή φωτιά και τα βγάζουμε (να κρατάνε λίγο ακόμα).
- Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2 κουταλιές φυτίνη και 30γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (να πάει παντού).
- Στη συνέχεια προετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε φυτίνη.
- Στη συνέχεια ξεκινάμε την επίστρωση, μακαρόνια σε όλο το ταψί, τον κιμά και από πάνω τη μπεσαμέλ.
- Από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αν θέλουμε και λίγη τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Μόλις ψηθεί το παστίτσιο, αφήνουμε να κρυώσει 10-20 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.