Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά από το εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία.
Όσοι από αυτούς έβαζαν λάδι στη σαλάτα, στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί, διέτρεχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου με προστασία και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά εναντίον των εγκεφαλικών επειδή συμβάλλει στην καλή ισορροπία λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να βοηθεί τις αρτηρίες να διατηρούνται «καθαρές».