Παπουτσάκια
Μπελαλίδικη συνταγή τα παπουτσάκια αλλά με αποτέλεσμα που δικαιώνει τον κόπο και αφήνει τους συνδαιτυμόνες άφωνους!
Υλικά
- 1 κιλό μέτριες μελιτζάνες
- 1/2 κιλό κιμά
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κρασί
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κονσέρβα τοματάκια
- 2 κουταλιές πελτέ
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 400 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 4 κουταλιές βούτυρο
- 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κουτί γάλα νουνού
- 2 φλιτζάνια νερό
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κρόκο αυγού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για την γέμιση:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα σε δύο κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το αλατοπίπερο.
- Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε μέχρι να πιει το ζουμί του και στην συνέχεια αφαιρούμε την κανέλα.
- Για τις μελιτζάνες :
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί.
- Τις γεμίζουμε με τον κιμά.
- Λιώνουμε το βούτυρο
- Ζεσταίνουμε το γάλα διαλυμένο στο νερό
- Προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
- Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ζεστό ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνουμε άλλο αν πρώτα δεν πιει το προηγούμενο.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
- Στρώνουμε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά και ρίχνουμε από πάνω τυρί.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.
- Καλή σας όρεξη!!