Μπάρες δημητριακών με μαυρη σοκολάτα
Μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα, περιέχει όλα τα συστατικά για δυνατό ξεκίνημα, ιδανική για πρωινό!
- Κατηγορία: Πρωινό - Brunch
- Σερβίρει 25
- Εύκολο
Υλικά
- Υλικά για 25 μπάρες των 80 γραμμαρίων
- 2 κούπες δημητριακών (όπως ολικής άλεσης ή ρυζιού ή με επικάλυψη σοκολάτας ή all bran ή ανάμεικτα υπόλοιπα)
- 1 κούπα βρώμης (quaker)
- 1 κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσσιους κ.ά.)
- 1 κούπα ξερά φρούτα ( goji berries, χουρμάδες, μάνγκο, παπάγια κ.ά.)
- 130 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 160 γρ. μέλι
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
- Λίγο αλάτι
- 4-5 σταγόνες βανίλιας (essence)
- 250 γρ. κουβερτούρα υγείας
Εκτέλεση συνταγής
- Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
- Τους τοποθετούμε σε ένα ταψάκι μαζί με τη βρώμη και ψήνουμε στο grill για 5 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή) μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά.
- Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και τη βανίλια και περιμένουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά στη φωτιά και μετά το αποσύρουμε.
- Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς με τη βρώμη και τα ξερά φρούτα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε κι άλλο.
- Κατόπιν μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζουμε από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας, ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα υγείας σε μπεν μαρί και σχηματίζουμε παράλληλες γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.
- Τέλος, βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 20 λεπτά και όταν την αφαιρέσουμε, τεμαχίζουμε σε ίσες μπάρες.