Μπακλαβάς

Μπακλαβάς - γλυκά - συνταγές ζαχαροπλαστικής

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύει τον καφέ.

  • Κατηγορία: Γλυκά
  • Σερβίρει 12
  • Average: 3.6 (56 votes)

Υλικά

  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 6 φλυτζάνια καρυδόψιχα
  • 1 Κουτί φύλλο
  • 1 Μεσαίο λεμόνι φλούδα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο του μπακλαβά με βούτυρο.
  4. Βάζουμε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια.
  5. Από πάνω βάζουμε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
  6. Βάζουμε τα υπόλοιπα καρύδια.
  7. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
  8. Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζουμε και με νερό.
  9. Χαράζουμε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο.
  10. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου.
  11. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, σκεπάζουμε και το αφήνουμε 24 ώρες να δέσει.
  12. Το σιρόπι :
  13. Βάζουμε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
  14. Αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά.
  15. Βγάζουμε τα μυρωδικά και περιχύνουμε το μπακλαβά.

Σημειώσεις συνταγής

Ο μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών.

Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φιστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα