Μαρινάτα (γενικά)
Υλικά
- 1 μέρος ελαιόλαδο
- 1 μέρος οξύ
- 1 μέρος αρωματικά
Εκτέλεση συνταγής
- Οι πιο διάσημες μαρινάτες αποτελούνται από τρία απαραίτητα συστατικά: ένα λιπαρό (συνήθως ελαιόλαδο), ένα οξύ (ξύδι, ή κρασί ή κίτρο-λεμόνι)και ένα μέρος αρωματικά (μπαχάρια, βότανα ή σκόρδο).
- Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μαρινάρει κανείς το κρέας, χρησιμοποιώντας γαλακτοκομικά ή άλλα ένζυμα που μαλακώνουν όπως το τζίντζερ, το κίουι, η παπάγια, ή ο ανανάς.
Σημειώσεις συνταγής
Και στις 2 περιπτώσεις δεν πρέπει να παραμείνει το κρέας σε μαρινάτα πέραν των 2-3 ωρών γιατί με τις οξείες μαρινάτες μπορεί να γίνει σκληρό αλλά και να χάσει τη συγκέντρωση πρωτεϊνών του ενώ με τις ενζυματικές μπορεί να γίνει υπερβολικά μαλακό καθώς μαλακώνουν πολύ οι συνδετικοί ιστοί του κρέατος.