Χορτόπιτες Αμοργού
Χορτόπιτες με φρέσκα χορταρικά, μια παραδοσιακή συνταγή από την Αμοργό. Η χορτόπιτα είναι ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα εποχιακά χόρτα με την μορφή γευστικής πίτας.
- Κατηγορία: Παραδοσιακές
- Σερβίρει 12
- Εύκολο
Υλικά
- Για το φύλλο:
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 ποτήρι μικρό ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας ξύδι
- νερό
- Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σέσκουλα
- 1/2 κιλό παπαρούνες
- 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
- 3 κ. σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- λίγη κανέλλα
- 1 ποτήρι μικρό ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για το φύλλο, προετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε φύλλο, το κόβουμε σε παραλληλόγραμμες λωρίδες και δίνουμε σχήμα φακέλλου.
- Ζεματίζουμε τα χορταρικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και την κανέλα.
- Βάζουμε σε κάθε κομμάτι φύλλου μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και κλείνουμε πιέζοντας.
- Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε τις χορτόπιτες αφού κρυώσουν, για ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Σημειώσεις συνταγής
Οι χορτόπιτες είναι πολύ νόστιμες και αρωματικές!