Γίγαντες φούρνου με λουκάνικο
Γίγαντες φούρνου με λουκάνικο, μια παραδοσιακή συνταγή για το αγαπημένο μας όσπριο, τους γίγαντες σε μια νόστιμη και ελαφρώς πικάντικη παραλλαγή.
Υλικά
- 250 γραμμ. γίγαντες
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 λουκάνικα χωριάτικα
- 1 φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό από την προηγουμένη για να φουσκώσουν και να αποφλοιωθούν από το σκληρό τους περίβλημα.
- Τους βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μισή ώρα περίπου σε χύτρα και 1 ώρα σε ανοιχτή κατσαρόλα, τόσο ώστε να κρατάνε κάπως.
- Σουρώνουμε, τους αδειάζουμε σε μεγάλο ταψί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας: το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο και την ντομάτα.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 200°C.
- 'Εχουμε κόψει σε φέτες τα λουκάνικα, τα σοτάρουμε ελαφρώς στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τα αδειάζουμε στους γίγαντες.
- Αν θέλουμε συνεχίζουμε λίγο το ψήσιμο στον αέρα για άλλα 20 λεπτά και τα τελευταία 10 γυρίζουμε στον αέρα ώστε να τραγανίσει λίγο η κρούστα των φασολιών μας.
Σημειώσεις συνταγής
Σερβίρουμε με χύμα κόκκινο κρασάκι!