Ψητό κοτόπουλο με σκόρδο και μυρωδικά
Απλή, νόστιμη και υγιεινή συνταγή για κοτόπουλο με πολλά μυρωδικά, σκόρδο και κρεμμύδι. Πρόκεται για μια εξαίσια γεύση, δοκιμάστε τη!
Υλικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κοτόπουλο
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά ή 2 κ. σούπας ξερά μυρωδικά (δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μαϊντανό, θυμάρι, πράσο)
- 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 κ. σούπας βούτυρο σε μικρά κομμάτια
- 4-5 φλιτζάνια ανάμικτα λαχανικά (πατάτες, καρότα, πράσα)
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C. Λαδώστε ένα ταψί και απλώστε τα μισά ψιλοκομμένα κρεμμύδια στον πάτο του ταψιού.
- Τοποθετείστε το κοτόπουλο πάνω από τα κρεμμύδια.
- Προσεκτικά ανασηκώστε την πέτσα και βάλτε μέσα τα 3/4 των μυρωδικών, το μισό από τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το βούτυρο στο κενό ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας.
- Απλώστε γύρω από το κοτόπουλο τα λαχανικά και τα υπόλοιπα κρεμμύδια και ραντίστε τα με ελαιόλαδο.
- Αλείψτε και το κοτόπουλο με λάδι.
- Τρίψτε πάνω από το κοτόπουλο και τα λαχανικά, τα υπόλοιπα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
- Ψήστε τα όλα μαζί ξεσκέπαστα για 10 με 15 λεπτά μέχρι να πάρει καφέ χρώμα η πέτσα.
- Αργότερα καλύψτε με αλουμινόχαρτο όλο το ταψί και ψήστε σε μειωμένη θερμοκρασία, στους 175 C για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά.