Γαρίδες γιουβέτσι

Γαρίδες γιουβέτσι - θαλασσινά - νηστίσιμα

Οι γαρίδες γιουβέτσι είναι μια νόστιμη και και νηστίσιμη παραλλαγή που φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα.

  • Κατηγορία: Θαλασσινά
  • Σερβίρει 4
  • Average: 4.2 (5 votes)

Υλικά

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
  • 200 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • κύβος λαχανικών
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 4
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 100 γρ. τυρί τύπου καπνιστό Μετσόβου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους.
  2. Με τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει, ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας.
  3. Τα σοτάρουμε γρήγορα σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το δαφνόφυλλο.
  4. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει μετράμε 15 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε τα κεφάλια με μία τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
  6. Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και προ βράζουμε το κριθαράκι για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών για γεύση.
  7. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε σιγανή φωτιά. Αλατίζουμε.
  8. Προσθέτουμε το κριθαράκι. Φέρνουμε λίγες γύρες με μια κουτάλα, προσθέτουμε τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί.
  9. Όταν το κριθαράκι ρουφήξει το κρασί, προσθέτουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά τον ζωμό που διατηρούμε ζεστό. Το ιδανικό θα είναι να μελώσει η σάλτσα, αλλά το ζυμαρικό να κρατάει.
  10. Στο μέσο περίπου της διαδικασίας, ρίχνουμε και τις γαρίδες, καθότι θέλουν ελάχιστο χρόνο να μαγειρευτούν, αλλιώς χάνουν τα υγρά τους.
  11. Μόλις το κριθαράκι μαλακώσει όσο το θέλουμε, σβήνουμε την φωτιά.
  12. Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει υγρά και το φαγητό μπορεί να στεγνώσει.
  13. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Το αφήνουμε 2 λεπτά να "καθίσει".
  14. Οι γαρίδες γιουβέτσι σερβίρονται ιδανικά σε βαθύ πιάτο, με φλούδες καπνιστού τυριού Μετσόβου (προαιρετικά) και ολόκληρα φύλλα βασιλικού.

Σημειώσεις συνταγής

Πολύ καλή συνταγή για το σαρακοστιανό τραπέζι!
Καλή όρεξη!


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα