Γαρίδες γιουβέτσι
Οι γαρίδες γιουβέτσι είναι μια νόστιμη και και νηστίσιμη παραλλαγή που φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα.
Υλικά
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
- 200 γρ. κριθαράκι χοντρό
- κύβος λαχανικών
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας Pummaro
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 4
- 50 ml λευκό κρασί
- 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 1/2 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
- 100 γρ. τυρί τύπου καπνιστό Μετσόβου
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια τους.
- Με τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει, ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας.
- Τα σοτάρουμε γρήγορα σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε 400 γρ. νερό και το δαφνόφυλλο.
- Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει μετράμε 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα κεφάλια με μία τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και προ βράζουμε το κριθαράκι για 6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών για γεύση.
- Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε σιγανή φωτιά. Αλατίζουμε.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι. Φέρνουμε λίγες γύρες με μια κουτάλα, προσθέτουμε τη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν το κριθαράκι ρουφήξει το κρασί, προσθέτουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά τον ζωμό που διατηρούμε ζεστό. Το ιδανικό θα είναι να μελώσει η σάλτσα, αλλά το ζυμαρικό να κρατάει.
- Στο μέσο περίπου της διαδικασίας, ρίχνουμε και τις γαρίδες, καθότι θέλουν ελάχιστο χρόνο να μαγειρευτούν, αλλιώς χάνουν τα υγρά τους.
- Μόλις το κριθαράκι μαλακώσει όσο το θέλουμε, σβήνουμε την φωτιά.
- Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό, γιατί αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να ρουφάει υγρά και το φαγητό μπορεί να στεγνώσει.
- Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό. Το αφήνουμε 2 λεπτά να "καθίσει".
- Οι γαρίδες γιουβέτσι σερβίρονται ιδανικά σε βαθύ πιάτο, με φλούδες καπνιστού τυριού Μετσόβου (προαιρετικά) και ολόκληρα φύλλα βασιλικού.
Σημειώσεις συνταγής
Πολύ καλή συνταγή για το σαρακοστιανό τραπέζι!
Καλή όρεξη!