Τσουρέκι πολίτικο
Το πασχαλινό τσουρέκι όπως το φτιάχνανε παραδοσιακά στην πόλη. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Υλικά
- 7 Φλ. αλεύρι (μαλακό)
- 1 2/3 Φλ.βούτυρο
- 1 2/3 Φλ. ζάχαρη
- 50 γρ. μαγιά (φρέσκια)
- 6 αυγά
- 1,5 Φλ. γάλα (χλιαρό)
- 1 κ. γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 λεμόνι (ξύσμα)
- 200 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα)
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
- Σε μία λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο γάλα, προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη για τσουρέκια (σε ζεστό μέρος) να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσιο το μείγμα.
- Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά και τα προσθέτουμε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι.
- Χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε τα τσουρέκια.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια τα οποία τα πλάθουμε σε μεγάλα τσουρέκια.
- Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180c.
- Αλείφουμε με αυγό τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα - ψήνουμε για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσουν.
- Καλή Ανάσταση!
Σημειώσεις συνταγής
Το τσουρέκι φτιάχνεται παραδοσιακά την περίοδο του Πάσχα στην Ελλάδα.