Κουραμπιέδες με μαστίχα
Κουραμπιέδες με μαστίχα: μια εναλλακτική πρόταση για κουραμπιέδες, για να εντυπωσιάσετε γλυκά τα φετινά Χριστούγεννα!
Υλικά
- 700 γραμμ. αλεύρι μαλακό
- 400 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
- 1 ½ κούπα αμύγδαλα χοντραλεσμένα
- ½ κούπα ζάχαρη
- 2 κρόκοι αβγού
- 1 βανίλια
- ½ κούπα ζάχαρη
- 3-4 σταγόνες ούζο αραιωμένες σε λίγο νερό
- 1 κουτ. γλυκού κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το κονιάκ και τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι και τα σπασμένα αμύγδαλα.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να κολλήσει στα χέρια μας αλλά προσέχουμε η ζύμη να γίνει πολύ χαλαρή.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρο (ή μπουκίτσες -ό,τι μας αρέσει καλύτερα).
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες αραιά τον ένα από τον άλλο και πάνω σε κάθε κουραμπιέ βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τους κουραμπιέδες για ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου.
- Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε από το φούρνο κι ενώ είναι ακόμα ζεστοί τους ραντίζουμε με ούζο που έχουμε αραιώσει σε νερό.
- Τέλος, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σημειώσεις συνταγής
Στους κουραμπιέδες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε! Και κυρίως είναι σημαντικό να βάλουμε φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας.