Ριζότο

Ριζότο

Μια συνταγή νόστιμη και έτοιμη σε 25 λεπτά είναι το ριζότο! Μπορείτε να το φτιάξετε με μανιτάρια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας. Ακολουθεί η απλή εκτέλεση για ριζότο!

  • Κατηγορία: Ρύζι
  • Σερβίρει 2
  • Average: 3.4 (31 votes)

Υλικά

  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλυκού βούτυρο
  • 1 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών (ή βοδινού ή κοτόπουλου)
  • 1 φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα
  • λίγος μαϊντανός

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σωτάρουμε το κρεμμύδι μας καλά ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι, και το σωτάρουμε και αυτό καλά προτού ροδίσει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί μας και περιμένουμε 2 λεπτά να απορροφηθεί το αλκοόλ από το ρύζι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο.
  3. Βράζουμε το ζωμό λαχανικών (ή βοδινού ή κοτόπουλου) και αρχίζουμε να προσθέτουμε στο ριζότο μας λίγη λίγη την ποσότητα μέχρι να το απορροφήσει.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία για 20 -25 λεπτά.
  5. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Έτσι απελευθερώνεται το άμυλο που έχει μείνει στο ρύζι και αποκτά την υφή του ριζότου. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Επίσης βάζουμε κατά το ανακάτεμα μια κουταλιά βούτυρο.
  8. Σερβίρουμε ζεστό το ριζότο μας με τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια μαϊντανού.

Σημειώσεις συνταγής

Το ριζότο είναι εύκολο και γρήγορο αλλά χρειάζεται προσοχή κατά το ανακάτεμα και την προσθήκη ζεστού ζωμού. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά της αρεσκείας μας, όπως μανιτάρια, σκόρδο, καλαμπόκι, αρακά, φινόκιο και άλλα.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα