Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το κυδώνι σε μια δοκιμασμένη συνταγή που δίνεται χέρι χέρι από την μητέρα στην κόρη.
- Κατηγορία: Γλυκό του κουταλιού
- Σερβίρει 20
- Εύκολο
Υλικά
- 1200 γρ κυδώνι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 5 φλ. νερό (όχι πολύ μεγάλα)
- χυμό ενός λεμονιού
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή βανίλια
- αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα ένα και όχι όλα ταυτόχρονα γιατί μαυρίζουν και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
- Βάζουμε τα κυδώνια που κόβουμε σε νερό (με χυμό μισού λεμονιού) για να μην μαυρίσουν.
- Στη συνέχεια βράζουμε τα κυδώνια για 5 λεπτά και όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να δέσει το γλυκό.
- Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και αρμπαρόριζα ή βανίλια ενώ αν μας αρέσει προαιρετικά μπαίνουν και τα αμύγδαλα.
Σημειώσεις συνταγής
Πρέπει να αφήσουμε το γλυκό κυδώνι να κρυώσει για να δούμε αν έχει πήξει αρκετά.