Γαμοπίλαφο
Υλικά
- 1 κούπα ρύζι καρολίνα
- 4 κούπες ζωμός κρέατος
- 2 κ.σ. στακοβούτυρο
- χυμός 1 ½ λεμονιού
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
- Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή.
- Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό ενώ εν συνεχεία, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
- Βράζουμε το ζωμό ξανά σε δυνατή φωτιά, και όταν έχει βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-10 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε διαρκώς και κλείνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
- Τέλος, καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
Σημειώσεις συνταγής
'Έτοιμο για σερβίρισμα!
Αξίζει να παρευρεθείς σε κρητικό γλέντι..!