Σως μπεαρνέζ
Η σως μπεαρνέζ ή béarnaise γαλλιστί είναι μια σάλτσα η οποία συνοδεύει εξαιρετικά κρέατα και ψητά σχάρας αλλά και λαχανικά.
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι με σαχτούρι (εστραγκόν)
- 2 κουταλιές κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές σαχτούρι (εστραγκόν),
- φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα αυγά, κρόκους
- 200 γραμ. βούτυρο λειωμένο
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σιγοβράζουμε το κρασί, το ξύδι, τα κρεμμυδάκια και το σταχούρι (εστραγκόν) μέχρι να δέσουν.
- Ανακατεύουμε σιγά- σιγά έναν-έναν τους κρόκους των αυγών σε πολύ χαμηλή φωτιά και χτυπάμε με τον αναδευτήρα ή το πιρούνι καλά και τις άκρες (τα αυγά έχουν την τάση να ψήνονται στις άκρες του σκεύους λόγω μεγαλύτερης θερμοκρασίας).
- Αφού το μείγμα ψιλό-πήξει προσθέτουμε το βούτυρο και το πιπέρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σημειώσεις συνταγής
Ταιριάζει πολύ με κρέατα.