Μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύει τον καφέ.
Υλικά
- 2 φλυτζάνια νερό
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 κλαδάκι κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 6 φλυτζάνια καρυδόψιχα
- 1 Κουτί φύλλο
- 1 Μεσαίο λεμόνι φλούδα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο του μπακλαβά με βούτυρο.
- Βάζουμε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια.
- Από πάνω βάζουμε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα καρύδια.
- Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
- Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζουμε και με νερό.
- Χαράζουμε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο.
- Ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, σκεπάζουμε και το αφήνουμε 24 ώρες να δέσει.
- Το σιρόπι :
- Βάζουμε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
- Αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά.
- Βγάζουμε τα μυρωδικά και περιχύνουμε το μπακλαβά.
Σημειώσεις συνταγής
Ο μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών.
Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φιστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.
Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.