Ελιόψωμο
Ελιόψωμο, μια συνταγή για ένα από τα πιο γευστικά είδη ψωμιού! Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για ελιόψωμο και σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε!
Υλικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 500 γραμμ. αλεύρι άσπρο
- 500 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλυτζάνι ελιές (χωρίς κουκούτσι)
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
- λίγο δεντρολίβανο
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Διαλύουμε με τα χέρια τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε το άσπρο αλεύρι, το αλεύρι ολικής άλεσης, 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ρίχνουμε σιγά- σιγά μισό λίτρο χλιαρό νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να κολλά ελαφρώς στα δάχτυλα.
- Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε μια μπάλα, σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια πετσέτα και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.
- Μόλις η ζύμη μας διπλασιαστεί, προσθέτουμε τις ελιές (χωρίς κουκούτσι) και τη ρίγανη.
- Στρώνουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψάκι σε λεπτή όμως στρώση.
- Χαράζουμε το ζυμάρι όπως κάνουμε με τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού και αλείφουμε με μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και σκεπάζουμε.
- Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο, στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 45 λεπτά.