Ελιόψωμο

συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής - γλυκά

Ελιόψωμο, μια συνταγή για ένα από τα πιο γευστικά είδη ψωμιού! Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για ελιόψωμο και σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε!

  • Κατηγορία: Ψωμιά
  • Σερβίρει 8
  • Average: 4.1 (7 votes)

Υλικά

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 500 γραμμ. αλεύρι άσπρο
  • 500 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλυτζάνι ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • λίγο δεντρολίβανο
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύουμε με τα χέρια τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε το άσπρο αλεύρι, το αλεύρι ολικής άλεσης, 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ρίχνουμε σιγά- σιγά μισό λίτρο χλιαρό νερό.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να κολλά ελαφρώς στα δάχτυλα.
  3. Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε μια μπάλα, σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια πετσέτα και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.
  4. Μόλις η ζύμη μας διπλασιαστεί, προσθέτουμε τις ελιές (χωρίς κουκούτσι) και τη ρίγανη.
  5. Στρώνουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψάκι σε λεπτή όμως στρώση.
  6. Χαράζουμε το ζυμάρι όπως κάνουμε με τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού και αλείφουμε με μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και σκεπάζουμε.
  7. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο, στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 45 λεπτά.

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα