Τραγανή χοιρινή πανσέτα με μαραθόριζα ψημένη αργά στον φούρνο

Μια κλασική συνταγή που δεν θα σας απογοητεύσει. Μετά από τέσσερις ώρες ψήσιμο η χοιρινή πανσέτα θα βγει από το φούρνο με τραγανή πέτσα στο εξωτερικό και απόλυτα τρυφερή στο εσωτερικό. Προσπαθήστε να βρείτε το καλύτερο δυνατόν κρέας, αν είναι δυνατόν βιολογικό και ελευθέρας βοσκής και οι καλεσμένοι σας θα το εκτιμήσουν.

  • Κατηγορία: Κρέας
  • Σερβίρει 4
  • Average: 5 (1 vote)

Υλικά

  • Μια ολόκληρη πανσέτα περίπου 1.3 κιλά
  • Μαραθόσποροι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 2 κλαδιά σέλινο
  • Ένα κεφάλι σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • Φρέσκο θυμάρι
  • 1 μπουκάλι καλό λευκό κρασί
  • 75 γρ αλεύρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μια κλασική συνταγή που δεν θα σας απογοητεύσει. Μετά από τέσσερις ώρες ψήσιμο η χοιρινή πανσέτα θα βγει από το φούρνο με τραγανή πέτσα στο εξωτερικό και απόλυτα τρυφερή στο εσωτερικό. Προσπαθήστε να βρείτε το καλύτερο δυνατόν κρέας, αν είναι δυνατόν βιολογικό και ελευθέρας βοσκής και οι καλεσμένοι σας θα το εκτιμήσουν.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να αναπτύξει.
  3. Με ένα κοπίδι χαράξετε το δέρμα της πανσέτας μέχρι το κρέας, δίνοντας μεγάλη προσοχή να μην κοπεί το κρέας, με τομές όσο πιο κοντά μεταξύ τους μπορείτε.
  4. Χτυπήστε στο γουδί τους μαραθόσπορους μαζί με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι.
  5. Αλείψτε με ελαιόλαδο την πέτσα της χοιρινής πανσέτας που έχετε χαράξει, και έπειτα τρίψτε με τα χέρια σας το μείγμα από αλάτι, μαραθόσπορους και πιπέρι, ώστε να πάει παντού.
  6. Κόψτε σε μέτρια κομμάτια τη μαραθόριζα, τα κρεμμύδια και τα καρότα και βάλτε τα σε ένα ταψί μετρίου μεγέθους, που να χωράει την ολόκληρη πανσέτα. Προσθέστε τις ακαθάριστες σκελίδες του σκόρδου και κλαριά από φρέσκο θυμάρι.
  7. Τοποθετείστε την πανσέτα πάνω από τα λαχανικά και βάλτε το ταψί στο φούρνο που έχετε προθερμάνει για δέκα ως δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σκάει και να ροδίζει η πέτσα.
  8. Την ώρα που θα περιμένετε μπορείτε να χαλαρώσετε παίζοντας κάποιο online παιχνίδι στο καζίνο της Novibet, που προσφέρει υψηλές αποδόσεις, μεγάλο αριθμό διαφορετικών παιχνιδιών και ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον.
  9. Χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και αφήστε το να ψηθεί για άλλη μία ώρα και μισή. Τότε ανοίξτε τον φούρνο και ρίξτε μέσα στο ταψί τα τρία τέταρτα από ένα μπουκάλι λευκό κρασί καλής ποιότητας.
  10. Αφήστε το να ψηθεί άλλη μια ώρα. Μόλις περάσει ο χρόνος, βγάλτε το κρέας από το ταψί και ελέγξτε αν έχει γίνει τρυφερό και μπορείτε να το κόψετε με ένα πιρούνι. Αν δεν είναι απόλυτα τρυφερό, δώστε του και άλλο χρόνο.
  11. Βάλτε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι με φαρδύ πάτο, προσθέστε το αλεύρι και βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Αφήστε τα ένα λεπτό ακόμη και προσθέστε το υπόλοιπο κρασί – αν το μείγμα γίνει πολύ παχύ προσθέστε λίγο νερό ή κρασί ακόμη.
  12. Με μια πρέσα του πουρέ λιώστε τα λαχανικά μέχρι που να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα. Ψήστε τη ακόμη δύο με τρία λεπτά σε χαμηλή φωτιά, βάλτε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, περάστε την από ένα σουρωτήρι και βάλτε τη μέσα σε μια σαλτσιέρα.
  13. Σπάστε το χοιρινό με την τραγανή πέτσα σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια, βάλτε το σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετείστε δίπλα του τη σαλτσιέρα με την σάλτσα λαχανικών.
  14. Σερβίρετέ το με πουρέ, διάφορα λαχανικά και φρέσκο χωριάτικο ψωμί. Συνοδεύστε το με ένα αγιωργίτικο ή ένα καμπερνέ σε θερμοκρασία δωματίου.
  15. Ένα πιάτο που δύσκολα θα αποτύχει και θα κερδίσει τον θαυμασμό της παρέας σας.

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα