Κοτόπουλο λεμονάτο με μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο
Κοτόπουλο λεμονάτο με μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο: μια νόστιμη συνταγή για να συνδυάσετε κοτόπουλο και πλευρώτους!
Υλικά
- 4 μπούτια κοτόπουλο ολόκληρα
- 1 κιλό πλευρώτους (καθαρισμένα και στραγγισμένα καλά)
- Για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου:
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας χυμός λεμόνι
- 1 κ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
- 1 κ. σούπας ρίγανη
- 1 κ. σούπας μέλι
- 1 κ. σούπας μουστάρδα
- 1 κ. σούπας σόγια σως
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη σάλτσα των πλευρώτους:
- 40ml χυμός λεμόνι
- 100ml ελαιόλαδο
- 200ml ζωμός λαχανικών
- 1 κ.σούπας μουστάρδα
- 1 κ. σούπας πάπρικα
- 2 κ. σούπας σόγια σως
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 C.
- Για τη σάλτσα των πλευρώτους παίρνουμε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας: το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών, τη μουστάρδα, την πάπρικα, τη σόγια σως, το σκόρδο και το αλατοπίπερο.Εκεί μέσα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε καλά να πιάσει η σάλτσα.
- Στρώνουμε τα πλευρώτους σε ένα ταψάκι, περιχύνουμε με τη σάλτσα τους και αφήνουμε για λίγο.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα του κοτόπουλου: το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, το μέλι, τη μουστάρδα, τη σόγια σως και το αλατοπίπερο μαζί με τα μπούτια κοτόπουλο. Βάζουμε τα μπούτια πάνω από τα πλευρώτους και περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει μείνει.
- Ψήνουμε το φαγητό για άλλα 50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπουτάκια και να γίνει κάπως τραγανή η κρούστα.
Σημειώσεις συνταγής
Τα λεμονάτα μπουτάκια κοτόπουλο με πλευρώτους ταιριάζουν πολύ ωραία με τηγανητές πατάτες ή πουρέ. Καλή σας όρεξη!