Στακοβούτυρο
Υλικά
- ανθόγαλο (από πρόβειο γάλα)
- αλεύρι
Εκτέλεση συνταγής
- Το κρητικό βούτυρο γάλακτος από πρόβειο γάλα.
- Μαζεύουμε με ένα κουτάλι το ανθόγαλο, την τσίπα δηλαδή που κάνει το γάλα, κυρίως το πρόβειο, όταν αυτό μείνει μερικές ώρες και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο μέσα στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
- Μόλις έχουμε αρκετή ποσότητα, βάζουμε το ανθόγαλο σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύομε με αλεύρι (περίπου 1 πότηρι μικρό για κάθε μισό κιλό ανθόγαλο). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να βγει το βούτυρο (το στακοβούτυρο) στην επιφάνεια.
- Μαζεύουμε σε ένα βαζάκι το στο ψυγείο ενώ αυτό που μένει, ένα υποκίτρινο και μυρωδικό υλικό στον πάτο, που μοιάζει με κρέμα, είναι η στάκα.
Σημειώσεις συνταγής
Η στάκα διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται με ψωμί ή μαγειρεύεται με αυγά.