Κατσικάκι με μακαρόνια
Σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή διάσημη σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Κατσικάκι τρυφερό μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα, πράσο, κρεμμύδι και σκόρδο. Συνοδεύεται από μακαρόνια, και εφόσον σας αρέσουν, ακόμα καλύτερα με μακαρόνια χοντρά. Η συνταγή κατσικάκι με μακαρόνια χοντρά είναι από τις πιο δημοφιλείς και απολαυστικές!
Υλικά
- Για το κατσικάκι:
- 1 κιλό κατσίκι (από χεράκι) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)κομμένα σε ροδέλες
- 4 ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
- 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 25 γρ. αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 4 γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 φλιτζάνι ξύδι λευκό
- Για τα μακαρόνια:
- 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
- Περίπου δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε το κατσικάκι με το ξύδι και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Στη συνέχεια, το ξεπλένουμε καλά, το αλατοπιπερώνουμε και το επιστρέφουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, σωτάροντάς τα για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα την κανέλα και το γαρίφαλο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και επαναφέρουμε το κατσικάκι στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το πιπέρι και το κρασί και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα ή μέχρι να γίνει το κατσικάκι μας τρυφερό.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό νερό με αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σουρώνουμε.
- Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σιγά σιγά τα μακαρόνια.
- Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μοσχομυρίσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
- Τα σερβίρουμε μαζί με το κατσικάκι και αρκετή από τη σάλτσα του.