Γαλοπούλα ψητή με δενδρολίβανο
Η ψητή γαλοπούλα είναι νόστιμη και απλή Χριστουγεννιάτικη συνταγή! Μπορείτε να συνοδεύσετε τη γαλοπούλα σας με πατάτες φούρνου ή ρύζι μπασμάτι!
Υλικά
- 1 γαλοπούλα ολόκληρη ή κοτόπουλο
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ. σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικός
- 1 κ. σούπας ιταλικά μυρωδικά
- 1 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 C.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το βασιλικό, τα ιταλικά μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
- Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο μέσα- έξω.
- Στη συνέχεια προσπαθούμε να χαλαρώσουμε την πέτσα από το κρέας (στήθος) και το κάνουμε προσεκτικά σε όλη τη γαλοπούλα (ή κοτόπουλο) προσέχοντας να μη σκιστεί η πέτσα.
- Με τα χέρια μας τοποθετούμε το μείγμα αρωματικών και μπαχαρικών κάτω από την πέτσα στο στήθος, τα μπούτια.
- Το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών το επικαλύπτουμε στο εξωτερικό του πουλερικού και αλείφουμε καλά.
- Τέλος, βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψάκι προσθέτοντας 1/2 εκατοστό νερού στο ταψάκι.
- Ψήνουμε για 3 με 4 ώρες στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.