'Έχουν ειπωθεί πολλά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί την άμυνα και το όχημα του οργανισμού μας, και πρέπει και να το προσέχουμε αλλά και να το ενδυναμώνουμε. Σύμφωνα με πολλούς διατροφολόγους κάποιοι τρόποι για την ενίσχυσή του είναι:
-Κατανάλωση 2 μερίδων καλών λιπαρών θαλασσινών μέσα στην εβδομάδα (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, ρέγκα)
-Κατανάλωση Ω3 λιπαρών όχι μόνο από ψάρια αλλά και από καρύδια, σπόρους λιναριού και έλαιο canola.
-Λήψη ψευδάργυρου.
-Φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ (πλούσια σε βιταμίνη C)
-Λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα που περιέχουν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών (φράουλες, πεπόνι, μούρα, ντομάτες, μπρόκολο, γλυκοπατάτες)
-Σκόρδο και κρεμμύδι: περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν το ανοσοποιητικό. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
-Το νερό βοηθά την άμυνα του οργανισμού. Πρέπει να πίνουμε απαραιτήτως 8 ποτήρια ημερησίως.
-Λέμε όχι στη ζάχαρη και το λίπος. Λέγεται πως 2 αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό μας κατά 45%.
-Να διατηρούμε το σωστό βάρος.
-Βάζουμε στη ζωή μας 30 με 60 λεπτά την ημέρα άσκηση και κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.