Παστίτσιο

Παστίτσιο - συνταγές μαγειρικής

Το παστίτσιο είναι κλασσική αξία για εμάς τους Έλληνες και εδώ θα βρείτε πως να φτιάξετε πετυχημένο παστίτσιο!

  • Κατηγορία: Ζυμαρικά
  • Σερβίρει 10
  • Average: 4.1 (25 votes)

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα (χοντρά)
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (διπλά περασμένος)
  • 2 κουτιά ντοματάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι
  • 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
  • 7-9 κ. σούπας αλεύρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • μοσχοκάρυδο
  • κανέλα τριμμένη
  • γαρίφαλο τριμμένο
  • 4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • 6-7 κουταλιές φυτίνη (ή βούτυρο)
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα καίμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας που τα έχουμε ήδη τρίψει στον τρίφτη, και στη συνέχεια σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε γαρίφαλο και κανέλα για να αρωματίσουμε το παστίτσιο, αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, 1 ποτήρι νερό και τον μαϊντανό.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 1/2 περίπου ώρα με 40 λεπτά
  4. (Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν σωθεί τα πολλά υγρά αλλά και ότι είναι εντάξει από αλάτι).
  5. Εντωμεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια μας σε αλατισμένο νερό και δυνατή φωτιά και τα βγάζουμε (να κρατάνε λίγο ακόμα).
  6. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με 2 κουταλιές φυτίνη και 30γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (να πάει παντού).
  7. Στη συνέχεια προετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε φυτίνη.
  9. Στη συνέχεια ξεκινάμε την επίστρωση, μακαρόνια σε όλο το ταψί, τον κιμά και από πάνω τη μπεσαμέλ.
  10. Από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αν θέλουμε και λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  11. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  12. Μόλις ψηθεί το παστίτσιο, αφήνουμε να κρυώσει 10-20 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα