Τσουρέκι παραδοσιακή συνταγή Πάσχα
Τσουρέκια πασχαλινά. Η παραδοσιακή συνταγή για το τσουρέκι του Πάσχα.
Υλικά
- 1 1/2 κιλού αλεύρι
- 2 κουταλιές σούπας μαγιά μπύρας
- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 κ. σούπας γεμάτη ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά κοφτή μαχλέπι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και μέσα σε αυτό λιώνουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά.
- Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός.
- Το σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και τυλίγουμε την ζύμη για τσουρέκι με μια κουβέρτα να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι,λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε.
- Βράζουμε το μαχλέπι ή το γλυκάνισο σε λίγο νερό,το σουρώνουμε και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ.
- Προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη μαλακή.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόχαρτο,τυλίγουμε με μάλλινη κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει τόσο ώστε να διασπαστεί.
- Την ξαναζυμώνουμε, κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια στρογγυλά,κοτσίδες ή διάφορα σχέδια.
- Τα τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα,σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε,αν θέλουμε με ζάχαρη και ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.
Σημειώσεις συνταγής
Τσουρέκια πασχαλινά, εύκολα και πετυχημένα για το μεγάλο Πάσχα.