Υπερτροφές. Διατροφική μόδα ή λέξη με πραγματική ουσία?
Υπερτροφές ή superfoods αγγλιστί είναι οι τροφές με υψηλή διατροφική αξία άλλα με χαμηλές θερμίδες.
Οι υπερτροφές είναι ιδανικές για την διατήρηση ή και απώλεια βάρους, προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες, βελτιώνουν την αντοχή - ευεξία και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Οι δέκα πιο γνωστές υπερτροφές είναι οι εξής :
1. Ξηροί καρποί : καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους.
2. Φρούτα : ρόδι, αβοκάντο, μούρα, μύρτιλο,ιπποφαές, κράνμπερι, ακάι, βατόμουρα, σμέουρα, μαστίχα και το γκότζι μπέρι.
3. Όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια.
4. Παράγωγα καρπών όπως το κακάο και μαύρη σοκολάτα.
5.Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.
6. Προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός, το κερί, το μέλι και η πρόπολη.
7. Ορισμένα βότανα όπως το ginkgo biloba και το τζίντζερ.
8. Μπαχαρικά όπως το σαφράν.
9. Δημητριακά και σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος, η ζέα, η κινόα, το chia.
10. Κάποια φύκια όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα.