Κοκορέτσι Πάσχα
Όλα τα βήματα αναλυτικά για να φτιάξετε πετυχημένο κοκορέτσι την ημέρα του Πάσχα ή σε μια άλλη ξεχωριστή περίσταση στην εξοχή!
Υλικά
- 2 συκωταριές αρνίσιες
- 1 κιλό γλυκάδια
- 2 μπόλιες αρνίσιες
- 2 κιλά έντερα αρνίσια
- 3 λεμόνια (το χυμό τους)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση συνταγής
- Αρχίζουμε με το πλύσιμο των εντέρων σε μια λεκάνη, αφήνοντάς τα για 1 περίπου ώρα με νερό και ξύδι.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά και μεταφέρουμε τη λεκανίτσα στο νεροχύτη.
- Ανοίγουμε τα έντερα με το δάχτυλο ή με μια βελόνα και περνάμε μέσα από αυτά νερό της βρύσης, βοηθώντας με το χέρι μας να βγει το νερό από την άλλη.
- Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 με 3 φορές.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λεκάνη με τα έντερα αλατοπιπερωμένα και το χυμό λεμονιού στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα και ακολούθως τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε μια άλλη λεκάνη.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
- Περνάμε εν'αλλάξ τα εντόσθια στη σούβλα και μετά καλύπτουμε κατά μήκος της σούβλας με την μπόλια.
- Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας την άκρη του εντέρου κόμπο στην αρχή της σούβλας.
- Τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά με το πρώτο μέχρι να τελειώσει το πρώτο έντερο.
- Μετά με το δεύτερο του κάνουμε ένα μικρό κόμπο και τυλίγουμε μέχρι να καλύψουμε τα εντόσθια.
- Αποθηκεύουμε το κοκορέτσι όρθιο σε μια λεκάνη και σκεπασμένο με πανί.
- Για το ψήσιμο, στην αρχή ψήνουμε κοντά στη φωτιά γυρνώντας τη σούβλα αρκετά γρήγορα.
- Μόλις πάρει χρώμα το μεταφέρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 με 2 ώρες μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
Σημειώσεις συνταγής
Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και ψησίματος για το κοκορέτσι που έχει τις ρίζες του στη Ρούμελη!
Καλό Πάσχα!