Γαρδούμπες
Κλασσική και αγαπημένη συνταγή για τις γαρδούμπες, ιδανική για το Πάσχα και όχι μονό!
Υλικά
- 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά με τα έντερα της
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- ρίγανη
- 4 λεμόνια
- χοντρό αλάτι
- αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε αρκετές περιοχές τις Ελλάδας οι γαρδούμπες φτιάχνονται την Ανάσταση αντικαθιστώντας την μαγειρίτσα.
- Πλένουμε καλά τα έντερα, γυρίζοντας τα από την ανάποδη.
- Τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε αρκετή ώρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό με το χυμό από τα λεμόνια και το χοντρό αλάτι.
- Πλένουμε καλά και την συκωταριά και την κόβουμε σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνουμε αρκετά και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Παίρνουμε 3-4 κομμάτια από τα εντόσθια και τα τυλίγουμε γύρω-γύρω με τα έντερα, μέχρι να καλυφθεί και κόβουμε το έντερο εκεί που θέλουμε και το στρίβουμε μέσα από την τελευταία περιέλιξη και σφίγγουμε.
- Βάζουμε τις γαρδούμπες σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Τα αλατοπιπερώνουμε εκ νέου.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε το λάδι.
- Ψήνουμε τις γαρδούμπες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρονται καυτές από το φούρνο.
- Καλή όρεξη!
Σημειώσεις συνταγής
Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να γυρίσουμε τα έντερα από την ανάποδη και να καθαριστούν σωστά είναι ο εξής : Παίρνουμε ένα στύλο Bic ( το κλασσικό παλιό των 20 cents ) και αφού αφαιρέσουμε το στέλεχος με το μελάνι ( ώστε να μοιάζει χοντρό καλαμάκι ), πιάνουμε την μία άκρη από το έντερο και την αναδιπλώνουμε στο άκρο του και στην συνέχεια το περνάμε ανάποδα σε όλο το μήκος του εντέρου. Αυτό σε συνδυασμό με το "μούλιασμα" σε λεμόνι το οποίο είναι ιδιαίτερα όξινο άλλα και γευστικό μας εξασφαλίζει την καθαριότητα και την ωραία γεύση.