Σοκολάτα

Σοκολάτα - συνταγές μαγειρικής

Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο.

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα.
Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα,
πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική.
Αυτό συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.

Το κακάο γίνεται αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών,
συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο,
τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος.

Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα.
Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα.

Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα είναι:

   
Η σοκολάτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών,
το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics).
Μια γλυκιά απόλαυση, η σοκολάτα, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία», τα οφέλη που φέρει για την υγεία δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα.

   
Σοκολάτα και υγεία

Η σοκολάτα θεωρείται ως ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα.
Η σοκολάτα δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά , δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.
Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η μέτρια κατανάλωση καλής σοκολάτας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό.
Το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους.
Ο χαλκός συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Ειδικά η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ακόμη, η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, η κατανάλωση της βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι με την κατανάλωση της σοκολάτας ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες που είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.

Η σοκολάτα αποτελεί ενα απο τα δημοφιλέστερα υλικά ζαχαροπλαστικής και υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνταγών με σοκολάτα