Πηχτή - Ζελατίνα χοιρινού παραδοσιακή

Πηχτή - Ζελατίνα χοιρινού παραδοσιακή

Πηχτή ή τσιλαδιά στην Κρήτη ή ζηλαδιά στην Θεσσαλία ή ζαλατίνα στην Κύπρο, είναι το έδεσμα εκείνο που τρώγεται κρύο και παρασκευάζεται από το κεφάλι και τα ποδαράκια του χοίρου, προαιρετικά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο κρέας.

  • Κατηγορία: Κρέας
  • Σερβίρει 6
  • Average: 5 (2 votes)

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 1 λεμόνι
  • 3 κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 1⁄2 ματσάκι σέλινο
  • 2 αυγά (βραστά)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2 φλ. κρασί

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  2. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες περίπου.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τα μπαχαρικά.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
  5. Βγάζουμε το κρέας, σουρώνουμε το ζουμί και ξαναβράζουμε το κρέας για μισή ώρα.
  6. Βγάζουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς ρίχνουμε το ξύδι και το λεμόνι.
  7. Σε μία φόρμα στρώνουμε τα λαχανικά και τα αυγά στα πλαϊνά.
  8. Ρίχνουμε προσεχτικά το κρέας με το ζουμί.
  9. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο και μόλις πήξει την βουτάμε στιγμιαία σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε.
  10. Καλή μας όρεξη!

Σημειώσεις συνταγής

Χειμερινή συνταγή για να κρατιόμαστε ζεστοί. Συνοδεύουμε με λευκό κρασί ή μια καλή τσικουδιά!


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα