Νέα γενετική ανακάλυψη για την παχυσαρκία

παχυσαρκία - συνταγές μαγειρικής

Νέα σημαντικά γενετικά στοιχεία ανακάλυψαν επιστήμονες, ενισχύοντας την άποψη ότι τα γονίδια παίζουν άμεσο ρόλο στην πιθανότητα ενός ανθρώπου να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος, πράγμα που εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί μερικοί μένουν λεπτοί χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ άλλοι πρέπει να πασχίζουν σκληρά ενάντια στα παραπανίσια κιλά.

Βρετανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ανακαλύφθηκε ένα γονίδιο που φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη και επηρεάζει το πόσο πεινασμένος νιώθει κάποιος και, συνεπώς, πόσο τρώει.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Φράνσις Άσκροφτ του Τμήματος Φυσιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, και βασίστηκε σε πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί το συγκεκριμένο γονίδιο FTO που επηρεάζει την όρεξη και την παχυσαρκία.

Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες είχαν βρει ότι παραλλαγές του γονιδίου FTO σχετίζονται με αύξηση 70% του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, με αποτέλεσμα όσοι άνθρωποι φέρουν δύο αντίγραφα μιας γενετικής παραλλαγής, να είναι κατά μέσο όρο τρία κιλά παχύτεροι από όσους φέρουν διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου. Όμως, μέχρι τώρα οι γενετιστές δεν ήταν βέβαιοι αν το γονίδιο απλώς σχετιζόταν με την παχυσαρκία ή όντως την προκαλούσε.

Η νέα μελέτη με τα πειραματόζωα δείχνει ότι μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου αυτού πράγματι επηρεάζει άμεσα τον κίνδυνο για παχυσαρκία, κατά πάσα πιθανότητα αυξάνοντας την όρεξη. Τα θηλυκά ποντίκια που έφεραν δύο πρόσθετα αντίγραφα του γονιδίου, έγιναν κατά 22% παχύτερα, ενώ τα αρσενικά ποντίκια επίσης αύξησαν το βάρος τους, αλλά λιγότερο (κατά 10%).

«Η έρευνα μας κάνει σίγουρους ότι το FTO είναι ένα σημαντικό γονίδιο που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Υπερβολική ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό φαγητό και σε παραπάνω κιλά», δήλωσε η Άσκροφτ.  Πρόσθεσε ακόμη ότι το FTO δεν είναι το μοναδικό γονίδιο που επηρεάζει τη γενετική προδιάθεση κάποιου για παχυσαρκία, όμως είναι ο πιο σημαντικός γενετικός παράγοντας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και φαίνεται να επηρεάζει την αύξηση του βάρους μέσω, κατά πάσα πιθανότητα, ρύθμισης της όρεξης.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς με ποιο τρόπο το γονίδιο επηρεάζει το βάρος ενός οργανισμού, πιθανολογούν όμως ότι αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την όρεξη. 

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν φάρμακα (με την μορφή χαπιών κατά της παχυσαρκίας), τα οποία θα καταστέλλουν τη δράση του FTO κι έτσι θα «φρενάρουν» την όρεξη. Διευκρίνισαν πάντως ότι θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά η προοπτική είναι πολλά υποσχόμενη.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα